28.06.2022.TRENAŽNA OBUKA JVP ISTARSKE ŽUPANIJE

Zračna luka Campanož kod Medulina

Trenažna obuka pripadnika Javnih vatrogasnih postrojbi Istarske županije iz sustava intervencijske postrojbe.

Učestvovalo devet pripadnika JVP Umag.

Obuku izvodili instruktori Državne interventne vatrogasne            postrojbe HVZ-a.

Požarna sezona 2022

Vlada Republike Hrvatske svake godine donosi “Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”.
Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstava, tijela državne uprave, javnih ustanova, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, udruga građana te drugih organizacija i tijela uključenih u provedbu mjera zaštite od požara) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru.
Hrvatska vatrogasna zajednica obavlja integraciju poslova i surađuje sa svim subjektima i sudionicima u sustavu protupožarne zaštite.Glavni napor požarne sezone kao i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama započeo je 13. lipnja 2022.
Odluka je to koju je donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja kao i sa zapovjednikom vojnih snaga.
Početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga počinje 23. lipnja 2022. godine, a zapošljava se do 1131 sezonskog vatrogasca i 25 domicilnih vatrogasaca.
Osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu – Kukljica, Dugom otoku – Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju, u 2022. godini dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima.

Vatrogasni sustav ukupno ima na raspolaganju: 2283 vozila za gašenje požara i spašavanje, 114 vozila za spašavanje s visina, 166 vozila za aparate i posebnu opremu, 3 sanitetska vatrogasna vozila, 10 vozila s opremom za zaštitu od opasnih tvari, 382 zapovjedna vozila, 1165 vozila za prijevoz vatrogasaca, 110 opskrbnih vozila, 146 specijalnih vozila te 61 plovilo.
Također, na raspolaganju je 30 887 operativnih vatrogasaca u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i 3 155 u javnim vatrogasnim postrojbama.

U preventivne svrhe provode se i brojne promidžbene i informativne kampanje: od radijskih i TV spotova, do plakata i letaka postavljenih na plažama, trajektima, graničnim prijelazima i frekventnim mjestima uz prometnice.

izvor; https://hvz.gov.hr/

08.06.2022.DIJETE OD 7 MJESECI ZAKLJUČANO U AUTU

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA JER POSLJEDICE MOGU BITI SMRT DJETETA ILI TEŠKO NARUŠENO ZDRAVLJE!

Na poziv policije u 12:54 poslana su dva vatrogasca sa jednim vozilom. Vidjevši u kakvom je stanju dijete, bez oklijevanja razbili smo staklo na autu, izvukli dijete i zbrinuli ga sve do dolaska hitne.
Srećom dijete je u redu, ali preventivno je prebačeno u Izolu                    na detaljnu kontrolu.
Sigurno se pitate gdje su u toj priči roditelji djeteta i mi smo se pitali.
Nakon što smo dijete izvadili iz auta, roditelji su se pojavili, gurajući dječija kolica, u kojima je bio, ni manje ni više, njihov kućni ljubimac pas.

Nemamo riječi na tu intervenciju. Nije to telefon da ga zaboraviš u autu”, rekao nam je zapovjednik umaških vatrogasaca Bojan Štokovac nakon mučne intervencije u Istri.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/doznajemo-detalje-mucne-intervencije-istarskih-vatrogasaca-50-stupnjeva-pola-sata-u-autu-mozete-misliti-u-kojem-stanju-je-bilo-dijete—728002.html?itm_source=HomeTopRow&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica

Izvlačenje bebe iz auta 😥

Na intervenciji: Boris Milić i Marko Šorgo

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/majka-baka-i-djed-prijavljeni-jer-su-u-automobilu-ostavili-sedmomjesecnu-djevojcicu-7854650

Vatrogasci su razbili prednje staklo na vozilu, a Marko Šorgo iz JVP Umag ušao je u auto i izvukao bebu, koja nije bila zavezana u nosiljci.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vatrogasci-iz-jvp-umag-o-bebi-koju-su-spasili-iz-zakljucanog-automobila—728124.html

RTL POTRAGA 17.06.2022.

https://www.rtl.hr/vijesti/potraga/kakvi-roditelji-ostavljaju-djecu-u-vrucim-automobilima-struka-za-potragu-moze-se-dogoditi-svakome-929ca22c-ee52-11ec-857b-fef42a65bdf9