VJEŽBA VELIKE NESREĆE- EKSPLOZIJA U SPORTSKOJ DVORANI NOVIGRAD

Dana 08.12.2018. u 7,03h dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije zaprimila je dojavu: „U Sportskoj dvorani u Novigradu došlo je do eksplozije uslijed koncerta. Ima više ozlijeđenih. Odmah pošaljite timove hitne službe obavijestio je vođa tima prve pomoći Crvenog križa koji se zatekao na osiguranju događaja i napomenuo kako policija i vatrogasci još uvijek nisu osigurali mjesto nesreće.“

Na sreću, radilo se samo o taktičkoj vježbi koju je Zavod za Hitnu medicinu IŽ organizirao u sklopu svojih redovnih edukacija za slučajeve velikih nesreća. Spremnost ispravnog i brzog reagiranja u izvanrednim situacijama uvježbava se i provjerava dva puta godišnje zajedno s drugim žurnim službama.

Nakon osiguranja događaja od strane policije te kasnijeg djelovanja vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Umag i lokalnih DVD-ova, timovi hitne medicinske službe pristupili su trijaži i zbrinjavanju stradalih. Uz tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine koji je zbrinjavao lakše ozlijeđene ( 15 osoba) , volonteri Crvenog križa imali su i ulogu šminkera (tri šminkera) koji su bili zaduženi za realističnost prikaza ozljeda na sceni.

Za vježbu bilo je angažirano ukupno 40 volontera Crvenog križa koje su naši educirani volonteri koordinirali kako bi vježba prošla na najbolji mogući način. Ovim putem Crveni Križ Bujštine zahvaljuje svim sudionicima što su se u rano jutarnjim satima odazvali na vježbu. Izniman je to trud i požrtvovnost, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u zajednici u kojoj živimo. Posebno se zahvaljujemo novigradskom aktivu volontera Crvenog križa!

Izvor:Crveni Križ Bujštine – Croce Rossa del Buiese