Dodaci kolektivnim ugovorima za djelatnike dječjih vrtića i Javne vatrogasne postrojbe Umag

14080081_1268451413166930_2592829002859959964_nU umaškoj su gradskoj vijećnici danas potpisani dodaci kolektivnim ugovorima za djelatnike dječjih vrtića “Duga” i “Girotondo”, te za radnike Javne vatrogasne postrojbe Umag. Pregovori između lokalne samouprave i predstavnika sindikata rezultirali su, na obostrano zadovoljstvo, povoljnim rješenjima. Sve nove izmjene stupaju na snagu 1. rujna.

Za djelatnike hrvatskih i talijanskih vrtića to znači jedinstveni koeficijent u obračunavanju osobnog dohotka za radno mjesto odgajatelj.

Kolektivni ugovor za djelatnike Javne vatrogasne postrojbe bio je pred istekom, tako da su prije uvođenja novih stavki analizirani i dosadašnji rezultati. Pozitivnih pomaka ima.

Umaškim su vatrogascima pregovorima osigurani bolji uvjeti rada.14102421_1268451333166938_3471554515197263178_n

U novom je ugovoru preciznije uređen način obračuna prekovremenih sati, te isplata otpremnina. Rezultat pregovora je i aneks kojim se trajanje novog kolektivnog ugovora produžava na neodređeno vrijeme.

Kolektivni ugovor za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag sklopljen je 28. kolovoza 2015. godine, na godinu dana. Istek vremena na koje je sklopljen navedeni Ugovor bio je ujedno i prilika da obje ugovorne strane iznesu svoja iskustva iz njegove jednogodišnje primjene u praksi i da pokušaju zajednički iznaći neka nova, bolja rješenja za organizaciju svakodnevnog rada u ovoj ustanovi od posebnog interesa za njene suosnivače (Gradovi Umag, Buje i Novigrad te Općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj). Pregovori su bili izuzetno konstruktivni s obje strane i završeni su u rekordno kratkom vremenu, uz puno međusobno uvažavanje. Rezultat kolektivnih pregovora je upravo potpisani Aneks br. 1, kojime se trajanje Kolektivnog ugovora produžava na neodređeno vrijeme, a radnicima postrojbe osnovica za obračun plaća povećava se za 2%. Nadalje, preciznije je uređen način obračuna sati prekovremenog rada te broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, s obzirom na specifičnosti vatrogasne djelatnosti i smjenski rad, dok je iznos otpremnina zbog poslovno i osobno uvjetovanog otkaza utvrđen u visini propisanoj Zakonom o radu.
umag-kolektivniIsto tako Aneksom uvodi se i mogućnost da se za ostvarene natprosječne rezultate u radu radnicima JVP može isplatiti novčana nagrada (stimulacija), a kriteriji i način isplate stimulacije bit će utvrđeni posebnim pravilnikom. Također, Grad Umag i ostali suosnivači JVP preuzeli su obvezu da pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu razmotre mogućnost zapošljavanja radnika JVP-a na nekim drugim poslovima u ustanovama ili drugim pravnim osobama čiji su vlasnici ili osnivači.