5 4 7 7 DANA BEZ ISTINE 30.08.2007 🌹 30.08.2022

Punih 15 godina prošlo je od kobnog 30. kolovoza 2007. kada je gašenje požara na otoku Kornat postalo najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca. Neka im je vječna slava i hvala🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

👨🏼‍🚒Ante Juričev – Mikulin👨🏼‍🚒Dino Klarić👨🏼‍🚒Ivica Crvelin

👨🏼‍🚒Ivan Marinović👨🏼‍🚒Marko Stančić👨🏼‍🚒Gabrijel Skočić

👨🏼‍🚒Tomislav Crvelin👨🏼‍🚒Ante Crvelin👨🏼‍🚒Josip Lučić
👨🏼‍🚒Karlo Ševerdija👨🏼‍🚒Marinko Knežević👨🏼‍🚒Hrvoje Strikoman
NE PONOVILO SE NIKAD VIŠE!
Počivali u miru!

08.08.2022.-Požar Šume, Sv.Jelena Oprtalj 🔥

U 18:44 udar munje izazvao požar šume. u mjestu Sv.Jelena kod Oprtlja.  U gašenju je učestvovalo 15 vatrogasca JVP Umag sa 6 vozila, 8 članova DVD-a Oprtalj sa 2 vozila i 7 članova DVD-a Buje sa 2 vozila. Izgorjelo je cca 1 hektar i pol (borove šume, trave i niskog raslinje).Intervencija je trajala tokom cijele noći, a završila je u 07:52 sata.

Zbog nepromišljenih izjava građana, životi vatrogasaca stavljaju se na kocku🧑‍🚒

Da je posao vatrogasaca opasan uopće nije potrebno isticati jer je poznato da svakim izlaskom na intervenciju oni riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe. Bilo da je riječ o gašenju požara, spašavanju životinja s visina ili iz dubina, intervencijama na moru, u zraku i svega onoga s čime se vatrogasci svakodnevno susreću, često obavljaju svoj posao u iznimno opasnim okolnostima. No, postoje načini kako im i građani mogu pružiti malo sigurnije okruženje tijekom intervencije, a sve što je potrebno učiniti jest – dobro razmisliti i reći istinu!

Naime, prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, uz ionako iznimno opasne uvjete, građani ponekad stvaraju dodatnu opasnost za vatrogasce tijekom intervencija. Riječ je o intervencijama u kojima je zadatak vatrogasaca ugasiti požar stambenih objekata, drvenih kućica, alatnica, spremišta i slično. Kako bi to uspješno odradili u što bržem roku, pri izlasku na teren prvo postavljamo pitanje vlasniku objekta ‘Imate li unutra plina, nafte ili eksplozivnih naprava?’ kako ne bi naše dečke izložili dodatnoj opasnosti.

U većini slučajeva vlasnici odgovaraju da nemaju ništa zapaljivo, no to nažalost nije uvijek tako. Naši dečki svakodnevno riskiraju živote, a takvim činom ih se stavlja u dodatnu životnu opasnost“, objašnjava zapovjednik Gašpić.

➡️➡️ https://istrain.hr/index.php/istrain-arhiva/35482-ovo-bi-svi-trebali-znati-zbog-nepromisljenih-izjava-gradana-zivoti-vatrogasaca-stavljaju-se-na-kocku

 

Mogu li se smrti vatrogasaca izbjeći i na koji način?

Drago Pranjić iz osječke Javne vatrogasne postrojbe predsjednik je Odbora vatrogastva Sindikata lokalnih službenika i namještenika RH i jako je dobro upućen u sve probleme s kojim se njegovi kolege susreću.

Mogu li se smrti vatrogasaca izbjeći i na koji način?

Nažalost, ne mogu! To odgovorno tvrdim. Kako je poginuo naš prijatelj Goran, još službeno ne znam pa ne mogu ni govoriti što je tu krenulo po zlu, ali posao vatrogasca je jako opasan i to svi znamo. Do sada je poginulo petnaest vatrogasaca, zajedno s Goranom. U tragediji na Kornatima izgubili smo dvanaest svojih kolega, u Rijeci je od eksplozije plinske boce poginuo vatrogasac, a lani je u Velikoj Gorici poginuo kolega kojemu je na zadatku gašenja požara zatajilo srce. Koliko god smo spremni, opremljeni i obučeni, neke situacije ne mogu se izbjeći ni predvidjeti, nažalost. Prema teoriji, puno je lakše gasiti na otvorenom prostoru, no tu je teoriju praksa demantirala jer je baš na tom otvorenom prostoru poginulo trinaest vatrogasaca.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-drzava-tretira-svoje-heroje-nakon-strasne-tragedije-u-kojoj-je-dubrovacki-vatrogasac-izgubio-zivot-ostali-dizu-glas-svaki-vatrogasac-u-hrvatskoj-nema-istu-placu-a-smrti-se-nazalost-ne-mogu-izbjeci-1212956