Arhiva kategorije: Savjeti

UPOZORENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA UMAGA-UMAGO

DHMZ (izvod iz Objave DHMZ-a, 11. studenog 2019. godine)

Prema Objavi DHMZ-a od 11. studenoga 2019. godine, osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa će prava studen izostati i idućih 10-tak dana, sinoptička situacija donijet će obilnu oborinu, prvo zapadnom Sredozemlju, potom ponajviše srednjem Sredozemlju (najizraženije Italiji), a zatim i istočnom. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju. No, pritom treba naglasiti da su zbog dosadašnjih obilnih oborina vodostaji naših rijeka bili u porastu te su uglavnom dosegnuli domene srednjih voda. Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i Primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije.

Vlažnost tla se na području naše zemlje trenutno kreće od 50% do 100% . Prilikom lokalno izraženijih pljuskova na riječnim slivovima s većom vlažnošću tla povećana je i mogućnost pojave povremenih bujičnih tokova. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone.

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. Uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.

Na području grada Umaga posebnu pozornost skrećemo na mogućnost poplavljivanja rive na većem dijelu Obale Josipa Broza Tita, a posljedično i mogućnost poplavljivanja dijela Trga slobode, te na području Zambratije. S tim u vezi preporučujemo našim sugrađanima da na tim dijelovima o dijelovima rive ne parkiraju motorna vozila, a u slučaju poplavljivanja dijela rive u Zambratiji da koriste obilazne pravce.

Najjači udari vjetra i najviša plima očekuju se tijekom noći s utorka na srijedu i srijedu prijepodne.

NAČELNIK STOŽERA CZ

Bojan Štokovac

IZDAVANJE ODOBRENJA :TELEFON: 741-125

UPUTE O SPALJIVANJU  – IZDAVANJE ODOBRENJA NA BROJ TELEFONA: 741-125

U vremenskom razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja dopušteno je paljenje vatre, odnosno spaljivanje biljne mase na kupu, ukoliko nije donesena odluka o zabrani radi povečane opasnosti od nastanka požara.

Apeliramo na građane da spaljivanje obavljaju na vlastitu odgovornost i da se pridržavaju ovih uputa ,te da  poduzmu sve preventivne radnje kako ne bi došlo do nastanka požara do kojih su najvažnije:

-Obvezatno osobno ishoditi pisanu dozvolu za spaljivanje  nadležnoj vatrogasnoj postrojbi uz predočenje dokumenta za identifikaciju

-Pridržavati se uputa koje se dobiju usmeno od vatrogasca koji je izdao dozvolu

-Osigurati potrebni broj osoba za čuvanje zgarišta i ne dozvoliti širenje vatre

 NE ostavljati vatru bez nadzora

-Voditi računa o jačini i smjeru vjetra, blizini objekata, prometnice, šume I sl.

ZAPAMTITE

U slučaju gubitka kontrole nad zgarištem , ili bilo kakvog ugrožavanja objekata ili šume,

ODMAH

 nazvati nadležnu vatrogasnu postrojbu na broj:

741-125  / ; 193  ili broj za hitne slučajeve  112.

 JAVNA VATROGASNA POSTROJBA UMAG